Odblaski dla niechronionych uczestników ruchu drogowego.

Wraz z nadejściem kwietnia i majówki, zaczyna się robić cieplej i można już poczuć, że nadchodzi lato. Coraz częściej słońce zagrzewa do spędzania czasu na zewnątrz, a zieleń roślin zaczyna się odradzać, dodając piękna krajobrazom. Wraz z cieplejszymi dniami pojawiają się również różnorodne możliwości spędzenia czasu na świeżym powietrzu, takie jak wycieczki rowerowe, pikniki czy spacery w parkach. Przyroda budzi się do życia, a my zaczynamy odczuwać jej energię i chętniej wychodzimy na zewnątrz, by korzystać z jej dobrodziejstw. Niedługo dla młodych osób przyjdzie czas wytchnienia od szkoły i nauki podczas majówki i wakacji letnich.

W związku z tym w ramach swoich działań profilaktycznych policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego KMP Szczecin udają się wielokrotnie do szkół żeby uczulić młodzież na niebezpieczeństwa, które mogą dotknąć ich w drodze do szkoły, czy podczas zajęć na świeżym powietrzu. Rozmowy policjantów z młodymi osobami stały się efektywniejsze dzięki działaniom NSZZ "Solidarność" wraz z siecią laboratoriów Diagnostyka. Jedna z największych sieci laboratoriów medycznych w Polsce, już od dłuższego czasu angażuje się w działania na rzecz bezpieczeństwa społeczeństwa. Nie tylko dba o zdrowie swoich pacjentów, ale również wspiera inicjatywy mające na celu poprawę bezpieczeństwa na drogach.

Przekazane przez Diagnostykę odblaski i breloczki to świetne narzędzia, które w prosty sposób mogą zwiększyć widoczność pieszego na drodze, szczególnie w warunkach słabej widoczności. Dzięki temu noszenie ich przy plecakach, ramach rowerów lub odzieży może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wypadków i kolizji. Dzięki współpracy z NSZZ "Solidarność" Funkcjonariuszy i Pracowników Policji, wszystkie przekazane gadżety trafiają zawsze do odpowiednich komórek zajmujących się profilaktyką.